Voorbeeld factuur artiest, artiesten werken veelal als ZZP-er (freelancer). De standaard regels voor het opstellen van een factuur gelden hierbij.
Met betrekking tot het BTW percentage kunnen er wel verschillen zijn In sommige gevallen kan het zijn dat artiesten 6% btw moeten betalen in plaats van de gebruikelijke 21%. De optredens van uitvoerende kunstenaars vallen onder het 9% btw tarief. Voorwaarde voor dit tarief is dat er een artistieke prestatie moet worden verricht. Optredens die hieronder vallen zijn:
ü Optredens van dj’s of vj’s op bijvoorbeeld een dance party of festival.
ü Dans uitvoeringen
ü Optredens van vocalisten bij evenementen/ voorstellingen
ü Optredens in musicals
ü Optredens in cabaret voorstellingen
ü Optredens in toneel voorstellingen, theaters enzovoorts
ü Het geven van lezingen
ü Optredens van goochelaars
ü Optredens van komieken en buiksprekers
ü Optredens van circus artiesten
ü Optredens van karikaturisten en sneltekenaars (enkel indien dit op evenementen plaatsvindt)
* Belangrijke voorwaarde bij het 9% tarief is dat de artistieke prestatie voor een groter publiek is (direct of indirect). Daarmee worden bijvoorbeeld optredens in theaters, concertzalen bedoeld. Optredens voor bijvoorbeeld de radio, televisie, commercials, films vallen daar ook onder (indirect publiek).
Zorg ervoor als artiest dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Naast het feit dat dat meer zekerheid voor werk geeft, is dit een eis van de Belastingdienst. Indien je enkel en alleen voor dezelfde opdrachtgever werkt, wordt dit gezien als een dienst verband en moet er loonbelasting in plaats van inkomstenbelasting worden betaald. Het is zeer waarschijnlijk dat je opdrachtgever om een VAR verklaring vraagt. Deze verklaring krijg je van de Belastingdienst als na controle blijkt dat je inderdaad voldoende opdrachtgevers heeft.
Zet op uw factuur het BTW tarief wat gehanteerd wordt, dat is verplicht!
Als je een factuur gaat sturen, heb je te maken met btw. Het is belangrijk om je btw-tarieven goed op je factuur te zetten, zodat je aan de vereisten voldoet en geen problemen krijgt bij een eventuele controle van de Belastingdienst.
De afkorting BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten en wordt uiteindelijk door de consument betaald.
In Nederland geldt een standaard Btw-tarief van 21%. Dit tarief geldt voor de bijna alle producten en diensten. Er zijn een aantal uitzonderingen op ons standaard Btw-tarief:
Elke zzp’er is verplicht om een administratie bij te houden. Belangrijke aspecten voor het bijhouden van je administratie staan hieronder:
Boekhouding: het is verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent verder vrij om daar zelf vorm aan te geven, als je maar zorg dat alle inkomsten en uitgaven goed terug te vinden zijn en de onderliggende documenten aanwezig zijn. Bij een eventuele controle zal je alles moeten overhandigen en moet voor de controleur het totaalplaatje kloppen. Voor de boekhouding kan je gebruik maken van een (gratis) boekhoudprogramma, of je kunt dit bij een eenvoudige administratie in Excel doen. Zorg ervoor dat alles kloppend is en dat je alle facturen en bonnen op een ordelijke wijze bewaart.
Factureren: Als je producten of diensten levert, ben je verplicht daar een factuur voor te sturen. Het is belangrijk dat deze aan de wettelijke verplichtingen voldoet.
Als zzp’er ben je verplicht om periodiek aangifte te doen van de omzetbelasting (BTW). Hoe vaak je aangifte moet doen, is afhankelijk van de hoogte van je jaarlijkse omzet en of je onderneming btw-plichtig is. Over het algemeen doe je per kwartaal aangifte, maar dit kan ook per maand of per jaar zijn.
Bij de btw aangifte, maak je een berekening van de totale btw dat je in rekening hebt gebracht bij je afnemers en het totale bedrag aan btw dat je hebt betaald. Je kunt de aangifte via de website van de Belastingdienst indienen, of door middel van een elektronische aangifte via je boekhoudprogramma.
De aangifte Inkomstenbelasting doe je jaarlijks tussen 1 maart en 31 mei. Als zzp’er zijn er diverse aftrekposten, het is daarom als je er geen verstand van hebt, een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan helpen bij je aangifte.
Als zzp'er ben je in veel gevallen verplicht je uren bij te houden. Dit kan je doen met een Excel overzicht, of in je boekhoudprogramma. Bekijk onze voorbeeld urenstaten.
Bekijk ook de Voorbeeld Boekhouding Excel.
Lees alles over het opstellen van een rechtsgeldige factuur op de website van de kamer van koophandel.