Een Ondernemingsplan horeca maak je voor de start van een horecagelegenheid. Het is altijd aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven zodat je voor jezelf en eventuele geldschieters inzichtelijk heeft wat de verwachtingen zijn. Het kan zijn dat je een lening bij een bank of andere geldschieter nodig heeft en die zullen altijd om een ondernemingsplan vragen. Wanneer je de onderneming vanuit eigen vermogen financiert, zal het minder belangrijk zijn om het plan te maken.
Download voorbeeld ondernemingsplan horeca
Zie hieronder het voorbeeld ondernemingsplan horeca. U kunt het plan onderaan de pagina downloaden in Word.
Inhoud
1. Inleiding. 2
1. Inleiding
Het is altijd onze droom geweest een eigen horeca zaak te runnen en die droom kunnen wij nu werkelijkheid laten worden bij (BEDRIJFSNAAM). (BEDRIJFSNAAM) heeft momenteel slechte recensies en wij gaan met onze jarenlange horeca ervaring daar verandering in brengen. Wij willen de horeca weer bruisend maken.
Hier geeft u een omschrijving van de vennoot of vennoten, de kwaliteiten en de reden dat ze geschikt zijn om dit horecabedrijf te gaan exploiteren.
Wat zijn globaal de plannen, gaat er bijvoorbeeld een verbouwing plaatsvinden, is het een bestaand of nieuw horecabedrijf, waar bestaat de ruimte uit, enzovoorts.
U geeft dus in de inleiding kortom aan wat de reden is waarom u denkt dat dit een (groot) succes zal gaan worden.
2. Samenvatting
(BEDRIJFSNAAM) is een cafetaria, bistro, bar, restaurant in (PLAATS).
Er is veel aanloop vanaf het station en de vele bedrijven in de buurt. Het huidige aanbod van horeca is duidelijk onvoldoende toereikend, aangezien er vaak geen plaats is.
Wij starten een VOF en zullen een aantal medewerkers in dienst nemen o poproepbasis.
U geeft in dit onderdeel een korte samenvatting van uw plannen.
3. Financiering
In dit onderdeel geeft u aan wat u moet investeren (investeringsbegroting) en hoe u dit gaat financieren (financieringsbegroting).
Investeringen
Overname goodwill & inventaris 100.000
Inkoop 15.000
Financiering
Eigen vermogen 80.000
Onderhandse lening 35.000
4. Exploitatie
In dit onderdeel geeft u een overzicht van de verwachte exploitatiebegroting. Welke omzet verwacht u te draaien, wat is daarvoor de inkoop, de huurkosten, de verkoopkosten, de personeelskosten en het verwachte resultaat.
5. Acties
Hier geeft u een overzicht van de nog te ondernemen acties voordat u kunt starten met uw horecabedrijf. U kunt daarbij denken aan een verbouwing, eventuele cursussen voor de leidinggevenden (zoals SVH, EHBO, BHV, HACCP), het maken van marketingmateriaal, een website, de menukaart samenstellen, enzovoorts.
6. Persoonlijk
Hier kunt u de persoonlijke gegevens invoeren van de eigenaar of eigenaren. De algemene NAW gegevens en bijvoorbeeld de CV’s kunnen hier worden toegevoegd.
7. Onderneming
Bedrijfsgegevens
Handelsnaam
Adres
Telefoonnummer
Website
Oprichtdatum
De horecaonderneming is gevestigd op (VESTIGINGSADRES). Het bedrijf past binnen het bestemmingsplan wat op dit pand rust. Zie de tekeningen voor de indeling.
Bedrijfsidee
In dit onderdeel schrijft u het idee van het bedrijf uit. Wat is uw doelgroep en hoe gaat u deze naar u toe trekken.
Rechtsvorm
Hier geeft u de rechtsvorm van de onderneming op. Lees hier meer over de verschillende rechtsvormen.
Personeel
Hier omschrijft u het plan omtrent personeel. Gaat u personeel in dienst nemen en zo ja voor welke functies, voor hoeveel uur, en op welke basis.
Administratie
Hier geeft u weer hoe u de administratie gaat voeren. Doet u dit bijvoorbeeld zelf, of gaat u gebruik maken van een boekhouder.
Vergunningen
Hier geeft u weer welke vergunningen u nodig zal hebben voor uw horecaonderneming. De horecavergunning kunt u aanvragen bij de gemeente.
Verzekeringen
Bij aanvang van de onderneming wordt een verzekering afgesloten tegen aansprakelijkheid en voor rechtsbijstand. Hierover is advies ingewonnen bij de (NAAM) bank.
Openingstijden
Hier geeft u de openingstijden van uw horecabedrijf weer.
8. Swot-analyse
Strengths ervaring, simpel concept, vaste recreanten, gastvrijheid
Weakness Verderf door pieken en dalen, inschatting hoeveelheid klandizie
Opportunities Uitbreidingen woonwijk
Threats Slecht weer
Lees meer over een SWOT- analyse
9. Concurrenten
Hier geeft u een omschrijving en analyse weer van uw concurrenten. Welke horecagelegenheden zitten er allemaal in de buurt en in hoeverre zijn dit concurrenten van u. Hoe gaat u zich onderscheiden van het reeds aanwezige aanbod.
10. Menukaart
Hier komt een schets van hetgeen er op uw menukaart zal komen. Uiteraard kan dit nog enigszins veranderen, maar het geeft een globaal beeld van wat er geserveerd zal gaan worden in uw horecagelegenheid.
Prijs
De prijzen van de producten zijn gebaseerd op kostprijs met een winstmarge van (PERCENTAGE)%. Het zijn gangbare prijzen die de concurrenten ook hanteren en waaraan de klant gewend is.
Plaats
Hier geeft u informatie over de plaats van de horecagelegenheid.
Promotie
Via een eigen website, facebook, folders