Brief versturen, alle ins en outs voor het versturen van een brief. Wil je een brief gaan versturen en weet je niet helemaal waar te beginnen? Hier vind je alle informatie om direct aan de slag te gaan.
Op Voorbeeld Office vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld brieven. Als je juridisch advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het het opstellen van een overeenkomst, schakel dan een advocatenkantoor in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde advocaat kan je verder helpen met het opstellen van je contracten en zorgen dat je het gewenste doel bereikt.
Een Nederlandse brief
heeft een standaard opmaak:
Bekijk hieronder de opmaak van een Nederlandse brief.
Naam verzender
Contactpersoon verzender
Straat en huisnummer verzender
Postcode en Plaats verzender
Naam ontvanger
Contactpersoon ontvanger
Straat en huisnummer ontvanger
Postcode en Plaats ontvanger
Plaats, datum
Betreft: Onderwerp/ kenmerk van de brief
Geachte heer/ mevrouw,
In de eerste alinea geef je de inleiding van je brief. Bijvoorbeeld: Naar aanleiding van uw besluit d.d. (datum), met referentie (kenmerk van het besluit waartegen je bezwaar maakt) wil ik middels deze brief officieel bezwaar maken.
In de vervolgalinea(‘s) geef je verdere inhoud aan je brief. Bijvoorbeeld: Ik maak bezwaar tegen uw besluit omdat (reden waarom je bezwaar maakt tegen het besluit). Geef een duidelijke omschrijving waarom je bezwaar maakt en onderbouw je beweegredenen. Zorg voor korte heldere zinnen en laat emoties achterwege.
Afhankelijk van de inhoud van je brief zal je middenstuk uit 1 of meerdere alinea’s bestaan. In de regel geldt dat je de brief niet te lang moet maken. Blijf to the point en gebruik duidelijke formele taal. Als je bijlagen toevoegt, kan je daar in je brief naar verwijzen.
In de slotalinea geef je een korte samenvatting, of vraag je om een reactie. Bijvoorbeeld: Naar aanleiding van mijn bezwaar verzoek ik u het besluit te heroverwegen en tot een ander besluit te komen. Ik verzoek u om mij binnen (aantal) dagen te informeren.
Met vriendelijke groet,
Naam verzender
Bijlagen: Hier kan je verwijzen naar eventuele bijlagen die je meestuurt met je brief.
Op de enveloppe schrijf je de naam en adresgegevens van de ontvanger aan de voorkant.
Op de achterkant vermeld je de gegevens voor retour voor de postbode. Je postcode en huisnummer volstaan, maar je kan ook alle NAW gegeves erop zetten.
Bekijk hieronder al onze brief voorbeelden.
In de afsluiting van de brief geef je aan welk vervolg je verwacht van de ontvanger. Afhankelijk van het type brief, kun je de volgende afsluitende zinnen gebruiken:
Je kunt op verschillende manieren de brief afsluiten/ ondertekenen. Hieronder enkele voorbeelden van de groet:
De eerste twee voorbeelden “met vriendelijke groet(en)” worden het meest gebruikt in de Nederlandse brieven. Deze afsluiting kun je gebruiken voor zakelijke brieven met een “normaal” tot vriendelijk karakter. Hoogachtend gebruik je in zeer formele brieven.
Lees meer over de afsluiting van een brief.
Je kunt je brief ook online versturen via de mail. In dat geval sla je het document op als PDF bestand en stuur je dit bestand mee als bijlage in je mail. Het PDF bestand kan je digitaal ondertekenen door een foto van je handtekening op een witte achtergrond toe te voegen.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd is een standaard slotzin van een zakelijke brief. Het wordt veel gebruikt in de Nederlandse taal. Er zijn een aantal vergelijkbare varianten van deze afsluiting zoals:
Je kunt er bij belangrijke brieven voor kiezen om je brief aangetekend te versturen. De ontvanger dient dan bij ontvangst zijn/ haar handtekening te zetten voor de ontvangst. Hier kun je op verzoek een bevestiging van krijgen. Zo weet je zeker dat de ontvanger de brief heeft gekregen. Er wordt geen kopie van de brief gemaakt, zorg er dus voor dat je zelf een kopie van de brief maakt voordat je deze verstuurt.
Wanneer de ontvanger niet thuis is, zal de ontvanger een briefje in de bus krijgen waar informatie staat over waar de brief alsnog kan worden opgehaald. Dit zal bij een postkantoor in de buurt zijn. De brief blijft daar een aantal weken liggen, zodat de ontvanger daar alsnog het poststuk kan ophalen en ervoor kan tekenen. Wordt de brief niet opgehaald, dan ontvang je de brief ongeopend retour.
Lees meer over het versturen van een brief per post op de website van postNL.